1. CBT
1.1. Ce este CBT
Psihoterapia cognitiv-comportamentala (CBT) este o forma de tratament psihologic ce si-a dovedit eficienta in tratarea multor tulburari printre care depresia, tulburarile de anxietate, abuzul de substante (alcool si droguri), problemele de cuplu, tulburarile de alimentare precum si tulburarile mentale grave. Numeroase studii stiintifice sugereaza ca CBT ajuta la imbunatatiri semnificative ale calitatii vietii si ale functionarii adaptative ale individului. Alte studii in privinta CBT arata ca acest tip de terapie este la fel de eficient sau mai eficient decat alte forme de terapie psihologica sau tratamente psihiatrice.
Este important de stiut ca terapia cognitiv – comportamentala a progresat in timp atat pe baza studiilor stiintifice cat si pe baza practicii clinice. In timp studiile au aratat ca exista dovezi stiintifice despre faptul ca CBT produce o schimbare.
1.2. Principiile de baza ale CBT sunt urmatoarele:
- Problemele psihologice se datoreaza partial unui mod de a gandi gresit sau care nu ne este de ajutor
- Problemele psihologice sunt, in parte, rezultatul unor tipare comportamentale pe care ni le-am insusit prin invatare si care ne impiedica sa ne adaptam realitatii in mod functional
- Persoanele aflate in suferinta psihologica pot invata metode mai bune de adaptare, ceea ce duce la scaderea simptomelor neplacute si la o eficienta mai buna in viata.
1.3. Schimbarea tiparelor de gandire
Terapia cognitiv – comportamentala implica de obicei straduinta de a ne schimba unele tipare de gandire. Iata cateva strategii utilizate in terapie in acest scop:
- invatam sa recunoastem acele distorsiuni in gandire care ne creeaza probleme
- utilizam mai eficient capacitatea noastra de a rezolva situatii dificile
- crestem increderea in abilitatile proprii.
1.4. Modificarea tiparelor comportamentale
Strategii utilizate:
- ne confruntam cu temerile personale (in loc de a le evita)
- folosim jocul de rol cu scopul de a ne pregati pentru interactiunile problematice cu alte persoane
- invatam cum sa ne calmam mintea si sa ne relaxam corpul.
IMPORTANT!
Psihoterapeutul si clientul lucreaza impreuna intr-o maniera colaborativa urmarind sa inteleaga cat mai bine care este problema si sa creeze un plan de terapie potrivit.
CBT pune accent pe invatarea clientului sa fie propriul sau terapeut. Atat prin tehnicile aplicate in timpul sedintelor de terapie, cat si prin temele de casa, clientul invata abilitati noi de adaptare la situatii dificile. Aceste abilitati sunt legate de schimbari in modul de gandire, emotii si comportamente problematice.
CBT este focalizata pe ceea ce se petrece in mod curent in viata clientului, mai degraba decat pe evenimentele care au condus la anumite dificultati. In terapie este luata in discutie o parte a istoriei personale, dar in mod principal cautam solutii pentru a merge mai departe si a ne adapta provocarilor vietii intr-un mod mai eficient.
(Sursa: APA, Div. 12 – Societatea de Psihologie Clinica)
2. Consilierea Psihologica
Consilierea Psihologica este o specializare profesionala ce foloseste principiile psihologice pentru a promova si sustine cresterea in sens pozitiv, well-being-ul si sanatatea mentala la nivel individual, de familie, de grup si de comunitate.
Clientii care pot beneficia de consiliere psihologica sunt persoane care trec prin situatii stresante si dificultati asociate cu evenimente de viata si perioade de tranzitie, luari de decizii, ingrijorari legate de munca / cariera / educatie, familie, relatii sociale, sanatate mentala si fizica.
O parte importanta a activitatii de consiliere, pe langa cea de remediere, este cea de preventie si psiho-educatie.
Valorile de baza ale consilierii psihologice sunt urmatoarele:
- Clientul este o parte activa a schimbarii pe care si-o doreste, iar mecanismele de baza ale schimbarii sunt punctele forte pre-existente ale persoanei, resursele individuale si relatia terapeutica;
- Orientarea in evaluare, diagnostic si conceptualizarea cazului este holistica si centrata pe client. Sunt luati in calcul factori care impacteaz clientul din punct de vedere social si cultural, diferentele individuale si influentele sistemice si familiale.
- Procesul de consiliere psihologica este bland si tine cont de factorii specifici socioculturali ai fiecarui client.
(Sursa: CPA – Canadian Psychological Association)
3. Mindfulness
3.1. Ce este mindfulness?
Mindfulness reprezinta abilitatea noastra de baza de a fi prezenti in mod total, constienti de locul in care ne aflam si de ceea ce facem. Mindfulness presupune sa nu ne lasam coplesiti de ceea ce se intampla in jurul nostru si sa nu devenim disproportionat de reactivi la situatiile deranjante.
Mindfulness reprezinta o calitate intrinseca fiintei umane, prin urmare nu este ceva ce putem dobandi ci este necesar sa invatam cum putem accesa.
3.2. Care sunt beneficiile practicarii mindfulness?
Prin mindfulness reducem stresul, crestem performanta, dobandim insight-uri, devenim mai contienti prin observarea mintii si mai atenti la starea de bine a celor din jur.
Meditatia de tip mindfulness ne ofera un ragaz in care suspendam tendinta de a judeca si eticheta (atat pe noi insine cat si pe cei din jur), trezindu-ne in acelasi timp curiozitatea naturala de a explora propriile procese mentale si de a aborda experientele noastre si ale altora cu caldura si deschidere.
3.3. Cum se realizeaza meditatia de tip mindfulness?
Desi mindfulness este innascut, aceasta calitate se poate cultiva prin diferite tehnici, cum ar fi:
- meditatii stand asezat, mergand, stand in picioare, in miscare sau culcat
- scurte pauze de resetare pe care le includem in ritmul vietii de zi cu zi
- combinand meditatia cu alte activitati care pun accent pe corp, cum ar fi yoga si sportul.
(Sursa: mindful.org, text adaptat)